Czy zawod ksiegowego jest trudny

Technologia obecna w gastronomii, podobnie kiedy w jakiejś innej dziedzinie, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Traktuje to przeważnie punktów gastronomicznych mających bardzo klientów, oraz co za tym idzie - największe ruchy. W okresie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z normą zamówień, musimy albo zatrudnić nowe osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Może wówczas być reorganizacja samego procesu lub zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często sprawia mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Pozycja w gastronomii nie posiada pozytywnej opinii wśród osób, które planowały przyczynę jej otworzyć, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem dobrze się w niej znajdują. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi dających mi oddania nie mają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci pracownicy identyfikują się ze naszą nazwą i że mogę brać na to, że nikt do mojego oddania nie napluje. Szkoda, że że nie wszystkich restauracji to dotyczy. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze smutną miną. Ten moment - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od tego okresu szerokim łukiem. Aby usprawnić realizowanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest pomocna - warto na poważnie rozważyć jej zakup. Poniesione w klubie z obecnym wydatki prawdopodobnie zdadzą się bardzo łatwo.